Uptourism Lab

Δραστηριότητα

Για την επίτευξη του σκοπού το Εργαστήριο θα δραστηριοποιείται, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, κυρίως στους ακόλουθους τομείς δραστηριότητας για την προαγωγή της επιστήμης στα γνωστικά αντικείμενα ευρύτερα του τουρισμού.

τομεισ δραστηριοτητασ

Κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκώνσε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, με διάχυση της παραγόμενης γνώσης, υποστήριξη της εκπόνησης προπτυχιακών / μεταπτυχιακών / διδακτορικών διατριβών και διευκόλυνση διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης μέσω συνεργασίας με διάφορους φορείς.

Δημιουργίαθεωρητικής, επιστημονικής και τεχνολογικής υποδομής για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διδασκαλία των σχετικών με τα αντικείμενα του Εργαστηρίου προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων του Τμήματος.

Διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, αυτοδύναμα ή στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα συναφή με τα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.

Το Εργαστήριο Τουριστικής Αριστείας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων, workshop με αντικείμενο τα γνωστικά πεδία του τουρισμού που θεραπεύει. Στόχος μέσα από τη διοργάνωση των ερευνητικών γεγονότων να μεταδοθεί η γνώση στην ευρύτερη κοινωνία και στο οικοσύστημα της φιλοξενίας. Στη διαδικασία αυτή θα εμπλακούν έντομα και οι φοιτητές του Τμήματος με την υποστήριξη του UpTourism Channel.

Το Εργαστήριο Τουριστικής Αριστείας αναλαμβάνει την υλοποίησης ερευνητικής και μελετητικής δραστηριότητας από τα μέλη του Καθηγητές του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, τους ερευνητές υποψήφιους διδάκτορες και τους φοιτητές του Τμήματος. Οι έρευνες και οι μελέτες δύναται να καλύψουν όλους τους επιστημονικούς τομείς που θεραπεύει το Εργαστήριο.  Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί κατηγορία Research Notes όπου αναρτώνται οι ερευνητικές εργασίες των φοιτητών κατόπιν κρίσης από τα μέλη ΔΕΠ.

Συντονισμός των σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων σε όλους τους επιμέρους ερευνητικούς χώρους και τη λειτουργική διασύνδεσή τους από επιστημονική ή διοικητική άποψη

Παροχή υπηρεσιών προς ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούςυπό τη μορφή συλλογής, ανάλυσης, επεξεργασίας δεδομένων, της σύνταξης γνωματεύσεων και της εκπόνησης μελετών.

Το εργαστήριο Τουριστικών Σπουδών πρόκειται να θέσει ως προτεραιότητα την δημιουργία νέας γνώσης και έρευνα με τους φοιτητές του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών την οποία στη συνέχεια θα συμπεριλάβει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για το σκοπό αυτό υλοποιούνται μια σειρά από ενέργειες όπως είναι οι Ερευνητικές Εργασίες (Research Notes), τα ερευνητικά hackathlon, τα debate στον τουρισμό, οι επιχειρηματικές προσομοιώσεις και άλλες δράσεις.

Η συνεργασία με δημόσιους φορείς, οργανισμούς, ινστιτούτα και ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, με σκοπό να συμβάλλει στη μελέτη και στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν το αντικείμενο του Εργαστηρίου.

Διάχυση της παρεχόμενης γνώσηςμέσω της δημοσίευσης επιστημονικών άρθρων, εκδόσεων, βιβλίων, μονογραφιών, κ.λπ.

Δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για τη συμμετοχή των προπτυχιακών φοιτητών οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα ερευνητικά προγράμματα και την προώθηση μεταπτυχιακών φοιτητών προς εξειδίκευση για τη μελλοντική στελέχωση του Εργαστηρίου με το κατάλληλο ερευνητικό προσωπικό.

Οργάνωση ή συν−διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, σεμιναρίων, ημερίδων, συμποσίων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων κάθε μορφής και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων για την προώθηση των στόχων και την καθιέρωση του Εργαστηρίου.

Η αναβάθμιση των μεθόδων διδασκαλίας του Τμήματος με στόχο την επίτευξη της αριστείας στην εκπαίδευση προς όφελος των φοιτητών.

Διοργάνωση καινοτόμων μαραθωνίων (hackathlons) με αντικείμενο την καινοτομία στον τουρισμό.

Η παροχή τεχνογνωσίας και η επιδίωξη της αριστείας όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις και την οργανωσιακή λειτουργία τους.

Υποστήριξη Καθηγητών όλων των βαθμίδωνκαι συνολικά του εργαστηρίου σε μηχανισμούς μεταφοράς γνώσης πανεπιστημίων τεχνοβλαστών (spin off – USOs), συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία επιχειρηματικών πανεπιστημιακών οικοσυστημάτων.